KWAS/ KEFIR WODNY- ZAKWASKA DO OWOCÓW, WARZYW I CHLEBA - ŻYWE KULTURY BAKTERII 1 SZT. - ZAKWASKI

8,20 zł

  • osób chcących wprowadzić do diety produkty bogate w laktobakterie i bifidobakterie,
  • osób w każdym wieku w diecie codziennej
  • kobiet
  • seniorów

KWAS/ KEFIR WODNY- ZAKWASKA DO OWOCÓW, WARZYW I CHLEBA - ŻYWE KULTURY BAKTERII 1 SZT.

FIOLKA

Składniki: drożdże, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, bifidobacterium lactis

masa netto: 1 fiolki = 5 g.

Ilość bakterii w 5g:

Bakterie kwasu mlekowego ok. 1,5 mld

Kwas / Kefir wodny - alternatywa dla wyrobów mlecznych

Kefir wodny - uzyskiwany na bazie wody, cukru i żywych kultur bakterii, drożdzy oraz grzybków kefirowych fermentowany napój wodny, szczególnie polecany dla osób, które ze względu na alergie na wyroby mleczne nie mogą spożywać pożytecznych dla zdrowia napojów mlecznych takich jak jogurt czy kefir. Kefir wodny można przygotować stosując dowolną ilość cukru, podgrzewając wodę do temperatury 30-35 stopni. Jeżeli do wody zaszczepionej kulturami bakterii do kefiru dodamy kawałki chleba, owoców lub warzyw uzyskamy tzw. kwas - probiotyczny napój o smaku dodanego składnika.

Kwas warzywny lub chlebowy – na wschodzie to tradycyjny napój, którego receptura przygotowania zawsze cieszyła się popularnością, była przekazywana z pokolenia na pokolenie i nigdy nie wolno było jej utracić! A wszystko to za sprawą licznych zalet tego napoju. Przykładowo, kwas chlebowy ma specjalne właściwości, które sprzyjają oczyszczeniu organizmu od wszelkich zbędnych dla organizmu substancji. Ma on korzystny wpływ na układ krążenia i trawienia, pobudza czynności i działanie przewodu pokarmowego, poprawia pracę serca. Ponadto, ten wspaniały napój wzmacnia cały organizm, poprawia apetyt, znosi uczucie zmęczenia i gasi pragnienie. Kwas ma przyjemny orzeźwiający smak i zawsze dodaje sił do nowych osiągnięć i sukcesów.

Kwas chlebowy:

oczyszcza naczynia, poprawia wzrok, pracę wątroby a także zwiększa potencję. Wypity na czczo zwiększa apetyt i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.

Kwas z buraków ćwikłowych:

odbudowuje komórki wątroby, ma działanie żółciopędne. Oczyszcza naczynia, normalizuje ciśnienie tętnicze i pracę żołądka i jelit.

Kwas z kapusty:

zawiera witaminę U o właściwościach przeciwwrzodowych, różnego rodzaju mikroelementy i związki biologicznie aktywne.

Kwas selerowy:

jest pomocny w chorobach żołądka, przy reumatyzmie, otyłości, chorobach pęcherza moczowego.

Kwas imbirowy:

jest wskazany przy chorobie wrzodowej żoładka, dla poprawy apetytu i poprawie trawienia, przy miażdżycy, zaburzeniach przemiany tłuszczów. Sprzyja normalizacji stanu naczyń krwionośnych.

Jak zrobić kwas?

Uwaga!

Wszystkie naczynia i łyżki przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem.

Jedna buteleczka zakwaski KWAS przewidziana jest do przygotowania 3 litrów kwasu.

  1. Owoce (świeże lub suszone), warzywa (buraki, kapusta, rzodkiew, seler, imbir) lub upalony w piekarniku chleb (najlepiej żytni) - należy zalać 1 litrem wrzącej wody. Dodać 1 szklankę cukru lub miodu i zamieszać.
  2. Następnie należy dolać kolejne 2 - 2,5 litra zimnej wody. Wtedy temperatura mieszaniny powinna osiągnąć 30-35 stopni C.
  3. Do tak przygotowanych 3-3,5 litra płynu dodajemy zawartość fiolki z Zakwaską. Fiolkę należy napełnić do połowy wodą o temperaturze pokojowej i wstrząsać aż do rozpuszczenia się zawartości, następnie zawartość wlać do mieszaniny, zamieszać i pozostawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej przez 16 - 24 godziny. Naczynie, w którym jest mieszania należy przykryć pokrywką, ale nie zamykać szczelnie. Im wyższa jest temperatura w pomieszczeniu tym szybciej kwas będzie gotowy.
  4. Po zakończenie procesu fermentacji mieszaninę należy przecedzić. Można dodać 6 łyżek cukru lub miodu, zamieszać i przelać do butelek lub słoików, które należy szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce.
  5. Po ochłodzeniu kwas jest gotowy do spożycia. Maksymalny czas przechowywania to 6 dni.